Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. március 21., vasárnap

Az egészséges macska

Az egészséges macska

Ne feledd: macskád egészségéért te vagy a felelős! Mindig figyelned kell arra, hogy jó erőben legyen és hosszú, boldog életet éljen.

A védőoltás létfontosságú

Az oltások segítenek abban, hogy megvédd a macskádat olyan, esetleg halálos betegségektől, mint pl. a fertőző gyomor- és bélgyulladás vagy a macskanátha. A kiscicákat a lehető legkorábban (általában 8 hetes korukban) be kell oltani, mert fiatal korukban nagyon érzékenyek. A felnőtt macskáknak oltási bizonyítványra van szükségük. Ha nem vagy biztos abban, hogy felnőtt macskád minden oltást megkapott, az állatorvostól kérj tanácsot.

egeszseg2.jpg

Mire figyeljünk?

A macskát rendszeresen meg kell orvossal vizsgáltatni, de te is figyeld az állapotát, és ha úgy látod, hogy valami nincs rendben, vidd állatorvoshoz! (Ha újonnan kerül hozzád a macska, mindenképp vizsgáltasd meg!) A következő dolgokat érdemes mindig figyelned:

- Testfelépítés: legyen erős és izmos, ne legyen sovány
- Fülek: legyenek tiszták, az állat reagáljon a hangokra (mindig csak a fülek látható részét vizsgáld meg, hogy ne okozz neki fájdalmat)
- Szemek: legyenek tiszták és fényesek, a szemhéjak alatt legyenek rózsaszínek
- Orr: legyen tiszta, ne legyen nyálkás
- Szőrzet: legyen tiszta, jól ápolt és csillogó, ellenőrizd, hogy ne legyenek élősködők az állaton, és nincs-e sérülés, duzzanat vagy karcolás a testén.
- Has: nem szabad feszülnie és kedvenced nem lehet pocakos, ellenőrizd a sérüléseket ezen a területen is
- Végbélnyílás: a végbélnyílást körülvevő szőrzet legyen tiszta, ne legyen rajta nyoma bélsárnak, ellenőrizd, hogy nincs-e a macskának hasmenése vagy bélsárpangása
- Mancsok: ellenőrizd, hogy nincs-e repedés, sérülés, vágás, vagy törés a mancsokon ill. a karmokon
- Étvágy: normális esetben az állat étvágya jó, ha új macskát kapsz, tudd meg, hogy mit evett korábban, és folytasd a régi étrendet, étrend váltásakor figyelj a fokozatosságra
- Viselkedés: macskád legyen érdeklődő és éber, ne legyen túlzottan félős
- Légzés: legyen csendes és normális, ne köhögjön, ne prüszköljön, és ne ziháljon
- Mozgás: legyen élénk, ne sántítson, ne legyenek fájdalmai, ha megérintik, a fejét egyenesen kell tartania, normális esetben a földről könnyedén fel kell tudnia ugrani az asztalra
- Vér: ne legyen semmi jele vérnek




Macska-elsősegély

Ha a macskád betegség jelét mutatja, ne ess pánikba, az állatorvosod megoldja a problémát. Mindig legyen kéznél az orvos száma, és az ügyelet elérhetősége.

Az állatorvos esetleg telefonon is tud tanáccsal segíteni kedvenced ellátásában, de a legbiztosabb, ha elviszed hozzá a macskát. Szerencsésebb, ha az állatorvost nem hívod házhoz, hiszen megfelelő felszerelés és személyzet a rendelőben van.

Ha fennáll a veszélye annak, hogy a macskádat altatásban kell ellátni, ne adj neki enni és inni. Mindig telefonálj az állatorvosnak indulás előtt, hogy fel tudjon készülni az érkezésetekre. Ez az előkészület megmentheti kedvenced életét.

Szükséged lesz egy kosárra, amiben szállítani tudod, ez főleg akkor fontos, ha kocsival utaztok. Ha nincs megfelelő kosarad, egy papírdoboz is megteszi, ha kilyukasztod, hogy kapjon levegőt és megkötöd, hogy ne tudjon kimászni belőle. Ha a doboz aljára egy kevés újságpapírt vagy rongyot teszel, kényelmesen utazhat a macskád.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

© Macskafajták - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart