Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. március 21., vasárnap

A macska ápolása

A macska ápolása

apolas1.jpgA tiszta, csillogó szőrzet biztos jele annak, hogy a macska jó egészségnek örvend, és tápláló eledeleket eszik. Gondos ápolással pedig serkenthetjük a növekedést, és még csillogóbbá tehetjük a szőrzetet.


A macskák természetüknél fogva tiszta állatok, így főleg a rövid szőrű példányok nem igényelnek sok ápolást. A hosszú szőrűeknek viszont rendszeres - általában napi - ápolásra van szükségük. Próbáld még kölyökként hozzászoktatni a macskát ehhez, így könnyebb dolgod lesz vele felnőtt korában.

Ha a macska már hozzászokott az ápoláshoz, élvezni fogjátok ezt az együtt töltött időt. A legtöbb macska dorombol, ha fésülik, mert ez olyan érzést kelt bennük, mint a vakarászás. Ha a macskád eredendően ideges természetű, próbáld előbb játékkal hozzászoktatni az érintéshez. Engedd meg, hogy játsszon a fésűvel vagy kefével, így hozzászokik ezekhez.

Az összes elöregedett szőrszálat fésüld ki. Különösen óvatosan és finoman fésüld a fejét, és a teljes test átfésülése után még egyszer ismételd meg a folyamatot, hogy eltávolítsd a kifésült szőrszálakat.

A hosszú szőrű macskák szőrzete könnyen összegubancolódik. Ilyenkor el kell távolítani a csomókat. Ehhez néha szakember segítségét kell kérni, és néha csak altatásban lehet végezni a fésülést. Ha a macska koszos, tiszta ruhával dörgöld végig, de ne használj szappant.

A macska ápolása közben ellenőrizd, hogy van-e a bőrén csomó, duzzanat, bármilyen elváltozás, ami betegségre utalhat. Ha ilyen jelet látsz, azonnal fordulj orvoshoz!



A macska fürdetése
Sokféle nézet uralkodik a macskák fürdetésével kapcsolatban. Szakértők szerint egy egészséges, ápolt macska nem igényel mosdatást. El kell ismerni, hogy a rendszeres fürdetés felesleges, sőt káros, mert azzal eltávolítjuk a védelmet nyújtó olajokat a bőrből. Előfordul azonban, hogy egy gyors mosdás szükséges. Az otthonukat is imádó macskaimádók néha megszabadulnának a cicákból elillanó szagoktól és gyakorlati szempontokat követve, útjuk macskástul a fürdőszobába vezetne. Hogy kell tehát megfürdetni egy macskát? Hogyan biztosíthatjuk, hogy a macska "eredeti" állapotában, minden lelki trauma nélkül kerüljön ki a fürdőszobából?

A macskák köztudottan nem szenvedhetik a vizet, ezért ne számítsunk nyugodt, lazító fürdőzésre. Ha a macska nem jár kiállításra, akkor valószínűleg csak végszükség esetén fog közelebbi ismeretségbe kerülni a fürdés nevű eljárással. Végszükségről akkor beszélhetünk, ha cicánknak valamilyen bőrbetegsége van, esetleg bolhák bújtak a bundájába, vagy szőrzete menthetetlenül beszennyeződött és összegubancolódott. A bökkenőmentes fürdetés érdekében készíts ki minden eszközt! Először is gondold végig, hogy melyik helyiség lenne alkalmas a mutatványra. A macskák remekül kikerülnek minden szorongatott helyzetből, ezért kis helyen végezzük a fürdetést. A konyhai mosogató például remek terep, hiszen kényelmes magasságban van, de bármilyen más kád, vagy dézsa is megteszi. Ha nem akarjuk, hogy macskánk megcsússzon, akkor a mosogató aljába tegyünk csúszásgátló gumiszőnyeget.

Javasoljuk, hogy ennél a pontnál szerezz segítséget, lehetőség szerint egy macskabarátot. Gondoskodj arról, hogy kéznél legyen nagy mennyiségű törülköző és macskáknak szánt sampon! Ilyen készítményt az állatorvostól, vagy jó nevű állatfelszerelést forgalmazó cégektől szerezhetsz be; az emberek számára készült sampon kiszáríthatja a macska bőrét és sok más problémát is okozhat. Olvasd el a samponon szereplő használati utasítást! Nyisd ki a sampont és terítsd le a törülközőket úgy, hogy azokkal rögtön meg tudd ragadni kedvencedet. Nincs annál idegesítőbb dolog, mint amikor, megpróbálsz kihajtogatni egy törülközőt, vagy kinyitni egy flakont és eközben szőrcsomókkal teríti be a környezetét. Jó ötlet egy füles bögrét kikészíteni az öblítéshez. Engedj kb. 5-7 cm langyos - nem forró - vizet a tálba.

A következő lépés: tedd a macskát a fürdővízbe! Próbáld meg a macskádnál elérni, hogy valamelyest biztonságban érezze magát! Vedd fel az öledbe és kedveskedj egy kicsit, amíg megnyugszik és dorombolni kezd. A segítőd álljon készenlétben a konyhában, de eddigre már egyeztessetek, hogy ki fog mosni és ki stabilizálja a macskát. Fogd meg határozott mozdulattal a marjánál, ugyanis amint beleér a vízbe, szökni próbál. Ha kellő határozottsággal, de gyengéden tartod, akkor elkerülhetők a vergődés okozta nehézségek. Bármit is teszel, soha ne húzd a macska bőrét körbe a nyakán, mert ezzel az óvatlan mozdulattal megfojthatod!

Ha a cica már a tálban áll, kezdd el átáztatni a bundáját kézzel, vagy a bögre segítségével. Beszélj hozzá csendesen és készülj fel a szökési kísérletek hárítására! Igyekezz nyugodtan és szélsőséges hadonászások nélkül csinálni az egészet, különben könnyen megijesztheted. Ha sikerült teljesen átnedvesíteni, vidd fel a sampont és gyengéden maszírozd bele a szőrébe! Ügyelj arra, hogy ne kerüljön sampont a macskád szemébe vagy fülébe. Ne használj túl sok sampont, mert soha nem jutsz az öblítés végére! Ha úgy gondolod, hogy a sampon minden szennyeződést kioldott, akkor kezdd el leöblíteni. Előtte azonban célszerű leengedni az elhasznált vizet és tisztát engedni a tálba. A tiszta víz hőmérséklete legyen azonos a leengedett vizével.

Ha a macskád végre megszabadul a habtól, végy egy törülközőt és hosszanti irányban tedd a négylábú hátára. Jól tekerd be a törülközőbe, majd a két hátsó lábát karold át és közben gyengéden töröld végig a bundáját. Ha a macska még bírja a gyűrődést, akkor ez a megfelelő időpont arra, hogy kifésüld a maradék gubancos szőrt! Ha mindennel megvagy, akkor végre elengedheted. Ne lepődj meg azon, hogy a macskád egy darabig őrültként rohangál körbe-körbe és esetleg vicces dolgokat csinál. Más egyedek a szabadulás után rögtön elbújnak egy védett helyen. Ne engedd ki a kedvencedet még órákig, amíg teljesen meg nem szárad. Végül kényeztesd egy kicsit és alaposan dicsérd meg, hogy ne maradjon sokkoló élmény a fürdés. Soha nem tudhatod, de előfordulhat, hogy egy ilyen fürdetés után a macskád többé nem akar majd piszkos lenni!
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

© Macskafajták - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart