Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. március 21., vasárnap

Macskák fogápolása

Macskák fogápolása
Sajnos a fogproblémák, illetve szájüregi elváltozások gyakoriak a macskáknál csak úgy, mint a kutyáknál. A statisztika azt mutatja, hogy a 3 év feletti macskáknál 10-ből 7-nél található valamilyen fogprobléma. A jó hír azonban az, hogy hathatósan tehetünk a problémák megelőzése érdekében.

A legfontosabb a plakkok képződésének elkerülése, mivel ilyenkor baktériumok is lerakódnak a lepedékekkel együtt a fogak felszínére. Később (kezelés hiányában) ezek a lerakódások átalakulnak sárgás-barnás fogkővé, amit nehéz eltávolítani. Ha a fogkő benő az íny alá, az ínygyulladás veszélye is fennáll. Súlyos esetben a fogkő eltávolítására már nincs is lehetőség, így az egész fogat kell eltávolítani.

Ha a gazda odafigyel már a macska fiatalabb korában (2-3 év) a fogak ápolására és szükség szerinti rendszeres kezelésére, akkor meg lehet előzni a súlyosabb elváltozásokat. Az idős macskáknál a fogkő mellett gyakran a szuvas fogak is problémát okoznak.

Ha már szükség van fogkezelésre, ne tartsunk tőle. Az állatorvos érzéstelenítésben végzi a kezelést így a macskánknak nem jelent fájdalmat, viszont kezelés nélkül előbb-utóbb komoly fájdalmai lehetnek. A fogkő eltávolítását ultrahangos készülék segítségével végzik, amely csak néhány percet vesz igénybe.

Ha a beteg fog eltávolításáról van szó, akkor altatásban végzi a beavatkozást az állatorvos, de pár nappal a húzás után már teljesen normálisan tud étkezni a cica.

Ha a macskának szájüregi gyulladása van, az a következő tünetekkel járhat: rossz lehelet, fejrázás, illetve a cica próbál a mancsával a szájába érni. Talán lassabban eszik, kiköpi az ételt, aztán visszaveszi a tálból. Bár más megbetegedések, mint pl. anyagcsere-betegségek is okozhatnak fájdalmat a szájüregben, azért ilyenkor egy vérképet érdemes csináltatni az egyéb betegségek kiszűrésére.

Vannak macskák, akik eleve hajlamosak a fogínygyulladásra. Sajnos ez gyakran az egész életüket végigkíséri, de kontroll mellett és rendszeres fogápolással kordában lehet tartani a problémát. Ahogy az embereknél, a macskáknál is a legjobb út a fogak tisztántartásához a fogmosás, amit a lehető legkorábban célszerű elkezdeni, hogy szokja az állat.
Egy darab gézt csavarjunk az ujjunk köré, és finoman dörzsöljük a fogakat. Ne nyissuk ki a száját, hanem oldalt csúsztassuk az ujjunkat. Később használhatunk speciális macskafogkefét, amik között vannak ujjra húzhatók is. Belemárthatjuk valamilyen ízletes folyadékba, pl. halkonzervbe. Aztán lehet érdeklődni az ízesített fogkrémek iránt is az állatpatikákban. Soha ne használjunk humán fogkrémet, mert a lenyelése ártalmas lehet az állatnak. Általában a macskák fogainak külső felszínének tisztítása elégséges, de ha hagyja a belső felét is, akkor azt is célszerű letisztítani. Mit csináljunk, ha a macskánk nem szereti a fogtisztítást? Legyünk türelmesek, és időnként próbálkozzunk újra! Egy picike tisztítás is több a semminél. Ki lehet próbálni egy erre a célra kifejlesztett speciális szájfertőtlenítő gélt, ami segít a plakkok lerakódását megakadályozni. Érdeklődjünk állatorvosunknál a fogtisztító rágógumikről, illetve a megfelelő táplálásról is.

A fogak tisztításának természetes módja a sok rágás. Úgy szokták mondani, hogy célszerű a macskák fogait gyakoroltatni, tehát erre alkalmas rágókát esetleg csontot adni nekik, így megelőzhető a fogkő lerakódása.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

© Macskafajták - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart