Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. március 21., vasárnap

A macskák mozgásigénye

A macskák mozgásigénye

mozgasigeny1.jpgMikor láttál utoljára pórázon vezetett macskát? Valószínűleg régen, ha egyáltalán láttál már ilyesmit. Ennek az az oka, hogy a legtöbb macska nem viseli el a pórázt. De van rá mód, hogy a macskát hozzászoktassuk, ha pedig nem sikerül, más módja is van annak, hogy kedvenced eleget mozogjon.


Hogyan tanítsuk meg a macskát pórázon sétálni?


Ahhoz, hogy a macskát sétálni vihesd, először hozzá kell szoktatni a pórázhoz. Néhány fajtánál (pl. sziámi, burmai, orosz kék, keleti rövid szőrűek, stb.) ez viszonylag könnyen megy.

Ha a macskát hozzá akarod szoktatni a pórázhoz, kezdd el még kölyökkorában. Ehhez szükséged van egy nyakörvre, egy pórázra és egy hámra (ez utóbbira azért, mert a macskák többsége kibújik a nyakörvből).

- Kezdetben helyezd rá a nyakörvet néhány napig, rövid időszakokra, hogy hozzászokjon.

- Ugyanezt próbáld meg a hámmal is, anélkül, hogy kivinnéd sétálni.

- Később tedd rá a pórázt is, és hagyd, hogy megszokja.

- Ezután próbáld a lakáson belül pórázon sétáltatni.

- Ezt követően fokozatosan növelve a megtett távolságot, rendszeresen vidd el sétálni. Csendes helyeken sétáltasd és szoktasd a környezethez.

mozgasigeny2.jpg

A macska és a külvilág

Általában nem szabad olyan hosszú időre szabadon engedni a macskát, amilyen hosszan szeretné. Sok veszély fenyegeti ugyanis, más állatok, autók, stb. Ha a macska sokat szeretne a szabadban mozogni, építs neki egy elkülönített részt. Ha igazi játszóteret szeretnél készíteni a macskának, ide helyezz el különböző fadarabokat, ágakat, különböző magasságú polcokat.

Ha elengeded a macskát, olyan nyakörvet adj rá, melyből kibújhat, ha pl. fennakad a kerítésen, legyen rajta a neved és telefonszámod, esetleg csengőt is akaszthatsz a nyakába - bár ennek nem fog örülni. A csengő segít abban, hogy nyomon kövesd az állatot, és figyelmezteti a madarakat, egereket és kutyákat, hogy a macska közeledik.

Természetesen ha házon belül engeded el, az is veszélyekkel járhat. Biztonságossá teheted számára a házat, ha nem hagysz nyitva ablakot, becsukod a mosógép, mosogatógép és a szárító ajtaját, nem hagysz elöl éles késeket, elteszed a zacskókat, tisztítószereket, varrókészletet és figyelsz arra, hogy ne érhessen el elektromos vezetéket. Helyezd biztonságba a törékeny tárgyakat is.

Ha magukra hagyják őket, a macskák többsége eleget mozog, így legfőképp arra kell figyelned, hogy a mozgásukhoz biztonságos környezetet biztosíts.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

© Macskafajták - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart