Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. március 21., vasárnap

A macskák táplálása


A macskák táplálása


taplalas1.jpgAz elmúlt évtizedekben megnőtt a kedvtelésből tartott macskák száma, megváltozott az életmódjuk, ezzel együtt egyre nagyobb az igény a tudományos alapokon nyugvó táplálás iránt.


A macskák tulajdonosainak és a tápgyártó cégek közös érdeke olyan táp előállítása ill. etetése, amely komplett, kiegyensúlyozott, életkornak, élettani szükségleteknek megfelelő, ellenőrzött, folyamatosan jó minőségű alapanyagokból készüljön, elérhető, reális árú és egyszerűen, aggálymentesen lehessen etetni. Utóbbi szempont különösen fontos: az ellenőrizetlen, nem megfelelően kezelt alapanyagból összeállított táp különböző fertőző ágenseket hordozhat (Salmonella-fajok, TGE, BSE, Aujeszky-betegség vírusa). Az élettani igényeknek nem megfelelő táp hiánytüneteket, túletetést, az egyes komponensek eltolódását okozhatja.

Egyre több tulajdonos ismeri fel, hogy a tápok nagyban elősegíthetik kedvencük gyógyulását, amennyiben az állatorvosi gyógyszeres terápiát kiegészítik ún. gyógytápokkal, cukorbetegség, kóros elhízás, bélgyulladás, máj-vesebetegség esetén. (ezek kereskedelmi forgalomban nemcsak állatorvosi rendelvényre kaphatók.) A macskák emésztésélettani sajátosságai és különös táplálkozási szokásai miatt ellátásuk nagy gondosságot igényel.

.Táplálkozási szokások
A kutyával ellentétben a macska inkább naponta többször kis adagokat eszik, követve az évezredek alatt kialakult táplálkozási szokását: 30-60g/étkezés (egy egérnyi mennyiség). Emiatt fontos szempont a táp eltarthatósága, és az, hogy ne igényeljen hűtőtárolást, így a cica "rájárhat" a tányérjában lévő tápra.

2. Rossz szokások
Megszokás: nehezen vagy egyáltalán nem tud átállni új tápra, inkább nem eszik.
Visszautasítás: oka lehet hirtelen tápváltás, takarmányallergia, vagy a rossz íz, szag.

3. Egyoldalú táplálás
Leggyakoribb és egyben legveszélyesebb -a hozzászokás és az A-vitamin túletetés miatt- az egyoldalú májetetés. (Leggyakrabban talált cicáknál fordul elő, amikor a tulajdonos májjal kívánja a kismacska kondícióját feljavítani.) Az esetek nagy részében nagyon rossz kórjóslatú mozgásszervi betegség alakul ki. A csak húson tartott macskákban csontritkulás alakulhat ki, ui. a vérben a kálcium-foszfor arány csökkenését a szervezet a csontokból kivont kálciummal igyekszik pótolni. Másrészt kandúrokban húgykövesség alakulhat ki. Az Aujeszky-betegség miatt veszélyes nyers sertéshúst etetni, amely macskában veszettséghez hasonló tünetekkel jár.

4. Füvet igényel a macska, amely segítségével hányás útján meg tud szabadulni a mosakodástól lenyelt szőrtől.

5. Vízigénye természetes táplálék és konzervtáp mellett kevés, de tej, száraztáp etetése esetén mindig kell tiszta vizet biztosítani.

6.Fehérjeigénye kiemelkedően magas: a kutyáénál 30%-kal több. A macska tápjában megfelelő arányban kell lenniük a jó minőségű, magas biológiai értékű fehérjéknek. A macska szigorúan húsevő: egyes anyagcserefolyamatai elképzelhetetlenek aminosavak nélkül.

7. Létfenntartó energiaszükségletük 290kJ/nap/testtömeg kg. Ez az igény vemhesség alatt 25-50%-kal nő, kölyökkorban 5 hetes korig illetve a szoptatás alatt négyszeres.

8. Ízletesség: etetési kísérletek bizonyítják, hogy a macskák nem egy bizonyos ízt (pl. hal, máj) preferálnak, valószínűsíthető, hogy a számukra megfelelő magas fehérjetartalom és a gyártási technológia befolyásolja őket a választásban.

9. Egyéb különlegességek
Az aminosavak közül nélkülözhetetlen az arginin, taurin hiányában pedig retina-degeneráció(CRD), szívizom-gyengeség(DCM), szaporodás-biológiai zavarok és immunszuppresszió alakul ki.

Ha mindezek után sikerül a megfelelő tápot kiválasztanunk, ügyelni kell a kóros elhízás megelőzésére. Az elhízott macska nagyon nehezen, és csak lépcsőzetesen, szakaszosan, ún. light-tápokkal-jó minőségű pektinszerű rostot tartalmaznak, ezáltal telítettség érzést adják, de csökken az energiatartalmuk-fogyaszthatók. A kövérség következményei lehetnek ízületi problémák, szív-érrendszeri betegségek, nehézlégzés, emésztési rendellenességek, bőrbetegségek, az immunrendszer gyengülése, a műtéti rizikó növekedése és az elhúzódó gyógyulás.

A macskák komfortérzetéhez nemcsak a jóllakottság, hanem a rendszeres egészségügyi (oltások, parazitaellenes kezelések) és higiéniai felügyelet is hozzátartozik. a cicák alapvetően tiszta állatok, mindig betegségre kell gyanakodnunk, ha nem mosakodnak, bundájuk fénytelen, kócos, esetleg bélsárral szennyezett, ammóniaszagú.

A fenti rövid összefoglalóból is kitűnik, hogy egy kiscica bekerülése a családba nem a kölyökkori játékban, kényeztetésben merül ki, kedvencünk komfortérzetéről, boldogságáról egy hosszú életen át kell gondoskodni.



A macskák étkezési igényei
taplalas3.jpg
A macskák - csakúgy, mint az emberek - különböző életkorokban más-más étrendre szorulnak. De természetesen a macskák életkorát és változó igényeit sokkal nehezebb követni, hiszen kedvenced nem mindig tudja jelezni, mit szeretne. Felelős állattartóként meg kell tanulnod, hogyan különböztetheted meg az életszakaszokat, és hogyan kell a megfelelő étrendet és ápolást biztosítani a macskádnak.


A macska táplálkozási igényeit a kor, vemhesség, lábadozás, krónikus betegségek, elhízottság és a mozgás mennyisége befolyásolja. Íme néhány útmutató a helyes tápláláshoz:

A macskakölyök egyéves korában válik felnőtt macskává. (Ennek ellenére az állat már korábban ivarérett lehet. Így egy féléves állat is szaporodhat!)

- A macska súlyának arányában a kölykök a felnőtt macskák táplálékának 3-4-szeresét is elfogyaszthatják.

- Tedd lehetővé, hogy a kismacska bármikor hozzájuthasson a táplálékhoz. A kölyökkutyákkal ellentétben a kiscicák nem eszik túl magukat.

- Hat hónapos kortól a macska elkezdheti a felnőtt állatoknak készült eledeleket enni.

- A közhiedelemmel ellentétben a kismacskáknak nem kell tejet adni, de adj neki elég vizet. Ha tejet is akarsz neki adni, válassz alacsony laktóztartalmú terméket.

- Hogy kevésbé aktív kedvencünk ne hízzon el, adj neki kevesebb és alacsony kalóriatartalmú táplálékokat.

- Ahogy a macska öregszik (7-8 éves kora körül) kezdj gyakrabban, kisebb adagokat adni neki. Választhatsz idős macskáknak gyártott eledeleket is.

- Az öreg macska testsúlyára érdemes jobban odafigyelni - a súlycsökkenés korai jele lehet több betegségnek.

- A vemhesség alatt (mely körülbelül 9 hétig tart) a macska táplálékigénye megduplázódhat. Vedd figyelembe kívánságait!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

© Macskafajták - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart