Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. február 27., szombat

Himalájai

Himalája


Kép
A himalája macska tudatos tenyésztés eredménye.Először az 1920-as években keresztezték svéd genetikusok kísérleti jelleggel a perzsát és a sziámit, de ekkor még nem terjedt el a hibrid fajta, professzionális tenyésztése csak az 1950-es években indult meg.A cél a sziámi mintázatának és a perzsa alkatának, illetve jellemének az ötvözése volt; sokan panaszkodtak ugyanis az előbbi fajta hangosságára és impulzív természetére, ezért a szakemberek úgy vélték, hogy a sziámi jellemvonásai megszelidíthetők egy ilyesféle frigy által.A keresztezéssikert eredményezett, a CFA pedig 1964-ben jegyezte be új fajtaként a himalája cicát.

A kis "keverék"

Több évtizeddel ezelőtt egy fanatikus tenyésztő elhatározta, hogy keresztezi a sziámit a perzsa macskával, s olyan cicát alakit ki, amelynél mindkét fajta jellemzői megtalálhatók. Az eredmény: egy hosszú szőrű macskaféle - típusában perzsa, szőrzetmintában sziámi. Nos, valahogy így keletkezett a himalájaként ismertté vált hibrid fajta. 

Egyes törzskönyvező egyesületek ugyan nem hajlandók külön fajtaként elismerni, hanem a perzsa osztály egyik színváltozataként tartják nyilván, de ez a himalája macska rajongóit egyáltalán nem zavarja.
Perzsahasonmás




Való igaz, hasonlít a perzsákhoz: a széles, gömbölyű fej, a nagy kerek szemek, a rövid, fitos orr, a zömök test, a tömzsi lábak, a hosszú, leomló szőrzet - mind olyan sajátosság, amely mindkét fajtánál megtalálható. A himaláját egyébként colour-point színjelei (a testszíntől eltérő végtagszínek) teszik jellegzetessé.


Szőrzet színe :
-barnás- vagy szürkésfehér, sötétebb foltokkal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

© Macskafajták - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart