Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. február 27., szombat

Man szigeti macska

Man szigeti macska



KépA manx a hagyomány szerint az Ír-tengeren, Anglia és Írország között fekvő Man szigetőshonos macskafajtája.A fajta történetét nem rögzítették írásban, de valószínű, hogy mintegy 250-300 éve élnek a szigeten.Eme különleges cica eredetére csak mendemondák utalnak: egyesek úgy tartják, ősét az írek hurcolták át, más vélekedések szerint a spanyol armada csapzott hajótöröttjeként vetődtek partra.Bárhogy is történt, a fajta minden bizonnyal sokat keveredett a szigeten kikötő hajósok macskáival.

Az Atlanti-óceán melléktengerében, az Ír-tengerben található Man-sziget lakói fölöttébb büszkék macskájukra, a manxra, olyannyira, hogy a sziget jelképéül is ezt a fura megjelenésű, különleges cicát választották.
A manx teljesen farkatlan (illetve, ha nem úgy születik, teljesen kurtított farkú), kacsázó járású, zömök testű, nagy és gömbölyű fejű, rövid, dús szőrzetű cica. Hátulsó lábai lényegesen hosszabbak, mint a mellsők.
Rendkívül ügyes, mozgékony, értelmes, igénytelen, szívós, "talpraesett" állat. Származása ismeretlen. Egyesek azt tartják, hogy a legendás spanyol Armada "hajótöröttjeként" került a szigetre, ahol később elszaporodott. Más források szerint, amikor az írek elfoglalták Man-szigetét, katonáik levágták az őshonos macskák farkát és - forgóként - a sisakjuk mellé tűzték. A farokkurtítás azután hagyománnyá vált.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

© Macskafajták - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart